Jak prát péřovou bundu? Stačí dodržet tyto jednoduché kroky

Zpět

Ve vzduchu je cítit jaro a tak přichází čas výměny oblečení v přední části šatníku. S tím se pojí i správná péče o bundy, které nás chránily před nepřízní počasí a občas se zašpinily, zmokly či propotily. Jak tedy správně vyprat péřovou bundu po zimní sezóně? Dáme vám osvědčené tipy a triky, které jsou jednoduše aplikovatelné nejen na péřovky, ale i spacáky a jiné druhy oblečení z tohoto zatepleného materiálu.

1.

Zapněte na bundě všechny suché i kovové zipy a dejte ji samostatně do pračky.

2.

Přidejte do pračky několik čistých tenisáků, které pomohou rozbít a rovnoměrně rozprostřít chuchvalce peří nebo syntetické tkaniny.

3.

Nastavte program na jemné prádlo nebo syntetiku a přidejte prací prostředek bez aviváže. Pokud máte bundu z pravého peří, sáhněte po speciálním prostředku na péřové oblečení - na peří je totiž vrstva tuku, které se nechceme zbavit.

4.

Programy na každé pračce se liší, vašim cílem je nastavit co nejnižší otáčky a ideálně vypnout ždímání. Teplota by v žádném případě neměla překročit 40 °C, lepší je nechat jen 30 °C.

5.

Nejlepší je v dalším kroku mít i sušičku. Bundu do ní dejte opět spolu s tenisáky. Pokud sušičku nevlastníte, vymačkejte z bundy přebytečnou vodu, načechrejte ji a položte na sušák v horizontální poloze. I po použití sušičky (maximálně na 30 °C) bundu na několik hodin takto rozložte a až pak schovejte do skříně.

6.

Bundu sušte 2-3 dny při pokojové teplotě. Během této doby ji pravidelně protřepávejte, čechrejte a obracejte.