Recenze: Salomon Outline Prism GTX si představte jako turistu chameleona s běžeckým maskováním

Zpět

Pod naším drobnohledem se tentokrát objevily univerzální boty Salomon Outline Prism GTX. Botu bychom označili jako turistu chameleona přestrojeného do běžeckého maskování.

Stručné představení modelu

Jedná se o botu vážící 330 g, která je lehká a měkká zároveň, přitom udrží nohu v bezpečí i v terénu, do kterého je díky nepromokavé Gore-tex membráně jako stvořená. Ruku v ruce jde i všitý jazyk, díky čemuž se přes něj dovnitř nedostávají nečistoty. Podrážka s protiskluzovou technologií Contagrip má 5 mm vzorek a je odolná proti oděru i ve tvrdém terénu.

Na test jsme si přizvali pomoc

Pro lidštější představení bot dáváme slovo Pavlovi Němcovi, který boty otestoval a má k nim řadu poznámek. Pavel je velmi aktivní sportovec, který pokud nesedí v cyklistickém sedle, tak téměř denně běhá, chodí po horách, silově cvičí a v zimě prozkoumává krásy přírody na skialpech.

20200723_161719
20200728_110236
20210201_134659

Boty jsou to "univerzální“

Slovo, které se často spojuje s tím, že daná věc neumí nic pořádně. U mnou testovaných Salomon Outline Prism GTX jsem naopak zjistil, že je to jako s univerzálním vojákem. Ten totiž umí od každého něco a sakra dobře! To mi projelo hlavou, když jsem se několikrát vrátil domů z podvečerních, sportovních dobrodružství za městem, kdy jsem na nohách měl tyhle pohodlné boty.

Mám nohy rozmazlené tak, že tkaničky dotahuju téměř momentovým klíčem, aby to nebylo moc ani málo a noha při chůzi nebo běhu netrpěla. Při pohybu kromě bolesti způsobené svalovou únavou nesnesu žádnou bolest mechanickou ze špatného vybavení. Pak i rodinná procházka se psem a kočárem totiž umí být pořádné peklo, když vám nebo vaší polovičce něco "nesedne" 🙂 Dokážete si pak představit, jak dlouho se při výběru správných bot rozhoduji.

Ale stalo se a po několika letech jsem se rozhodl vrátit ke značce Salomon, která už dříve měla v mém botníku pevné místo. Šanci dostaly výše zmíněné „univerzální“ papuče Salomon Outline Prism ve verzi s Gore-texem. Hurá, nové bláto-šlapky! Takové, kterým nevadí kaluž, mokrá tráva, sníh, ani po dešti uklouzaný trail. Navíc odlehčené na maximum.

20210503_161906
20210503_161826
20210503_161917

Jaké jsou Pavlovy první pocity?

Obul jsem je poprvé na podzimní vycházku po práci se psem a plně naloženým Chariotem (rozuměj multifunkční vozík pro dítě a všechny jeho potřeby + první pomoc maminky a tatínka). Zamířili jsme mimo zpevněné cesty. Hurá do lesa! Bota na nohu hezky sedla a šlo vidět, že si vývojáři Salomonu s papučkovým pohodlím dali záležet.


Bláto botu nijak nerozhodilo, krásně podržela proti skluzu a flexibilní podrážka Contagrip® MA se blýskla v celé parádě. I když jsem musel myslet na čerstvě vyčištěné auto, do kterého pak sednu a jehož koberečky v Gore-texové výbavě bohužel nemám. Voděodolnost bot jsem zjistil až zpětně, když moje nohy byly přirozeně bez povšimnutí v suchu i po přechodu mokré louky.

Je na čase vyběhnout!

Test druhý, tentokrát bez doprovodu. Fakt ta bota snese i nějaký běh? Dám tomu hoďku a uvidím, říkal jsem si. Vybíhal jsem z města – na asfaltové stezce nic moc, ale to ani nelze čekat. Navíc bylo i na podzimní podvečer celkem teplo a to v Gore-Tex botě šlo znát i přes maximální odlehčení a prodyšnost ostatních materiálů. Ale nad městem to už je jiná! Vybral jsem trail s 11% stoupáním, kořenovou pasáží s občasnými kamenitými částmi, vypadající jako dno horského potoka.


Závěrem jsem to vzal po mokré louce a obdobným povrchem zpátky domů. Po celou dobu běhu se bota chovala sebevědomě a na přírodním povrchu byla zkrátka doma. Během hodiny a půl na necelých 20 km mi nechutnaly akorát čtyři asfaltové části, jinak bylo vše dokonalé. Nohy jsem měl v suchu, pohodlí, bez puchýřů, otlaků i za relativně teplého počasí.

20200927_170527-2

Suma sumárum

Po dni v kanclu mám do terénu nového parťáka. Kdybych chtěl honit vteřiny, zvolil bych botu čistě běžeckou. Pokud ale vybíháte za cílem vyčistit si hlavu po práci a vidinou alibi večerních pár deci dobrého červeného, jsou to super boty do terénu. Jestli se mnou vydrží i nějakou celodenní zhýralost v horách až teploty spadnou dolů a nebe zaleje 50 odstínů šedi, vám napíšu. Vím ale jistě, že se na ně budu těšit kdykoli mě dostanou z města do míst, kde je svět ještě v pořádku.


Pokud nebudu chtít sáhnout po ultra-lehké běžecké botě, zvolím rád Outline Prism, protože plány se prostě někdy mění podle chuti a nálady, která je i u chlapů trošku nepředvídatelná jako horské počasí 🙂 Pojem „univerzální“ zdá se existuje a já jsem ho konečně díky Outline Prism začal chápat pozitivně.

2020_03_11_MANONGUENOT_SALOMON_SOFTWALLS_7RA00302.jpg.cq5dam.web.1200.1200
2020_03_11_MANONGUENOT_SALOMON_SOFTWALLS_7RA00297.jpg.cq5dam.web.1200.1200
2020_03_11_MANONGUENOT_SALOMON_SOFTWALLS_AMG04473.jpg.cq5dam.web.1200.1200

Po devíti měsících používání Salomon Outline Prism GTX jsme se Pavla doptali na pár otázek.

Jak jsi s botama spokojen po třičtvrtě roce?

Jsem spokojen, bota stále drží. I když v zimě dostala zabrat v mokru i v terénu, drží stále tvar a pevnost a nemusím se stydět jí nosit.

Jsou na botech nějaké vady, nebo stále drží?

Žádnou vadu jsem za dobu používání bot nezaznamenal a není na botách ani její náznak.

Jaký jsi (pro upřesnění souvislostí) běžec? Jak často běháš, jak dlouho, jaký terén?

Troufám si říct, že pokročilý : -) Běhám 5x týdně, v rozmezí 13-30km/tréninkovou jednotku.

Sedí velikost Salomon bot stejně v porovnání s vašima klasickýma botama? Nebo byste doporučil zvolit jinou velikost?

Všechny Salomon boty, které mám, sedí s velikostí ostatní používané obuvi.