Recenze: Pohodlná a nepromokavá novinka Facet 75 od Columbia, to je ideální obuv nejen pro túry v českých horách

Zpět

Chcete si užívat dobrodružství v přírodě bez ohledu na počasí? Americká značka Columbia představila novinku – boty Facet 75. A my jsme ji nechali pořádně zhodnotit naší testerkou, která měsíčně nachodí i 280 km. Jak Facet 75 obstály na různorodých turistických stezkách a čím překvapily? Jak se osvědčila nepromokavá membrána OutDry?

COLUMBIA6
COLUMBIA7

Vypadají robustně, ale zdání klame

Hned první vybalení a potěžkání boty mě překvapilo. Boty vypadají robustně, ale jsou velmi lehké. Design je pěkný a decentní, jen bych dala přednost jiné barvě. Zpracování na první pohled působí kvalitním dojmem. 

Prvního nazutí jsem se trochu bála. Po operaci kotníku mě vyšší boty tlačí, ale to nebyl případ těchto Columbií. Hned po prvním nazutí byly velmi komfortní a měla jsem v nich pocit jako v papučích. Columbia Facet™ 75 existují jak v provedení Mid, tak i v klasické nízké variantě.

Velikost jsem zvolila tu, kterou běžně nosím a seděla perfektně. 

COLUMBIA

První testování na 25km túře

První výlet s Facet 75 na nohou mířil na Slovensko. Terén byl pestrý, otestovala jsem je na kamenech, trávě a různých lesních pěšinkách. Urazili jsme asi 25 kilometrů a po celou dobu se neobjevil žádný větší problém. Jen při větším výstupu mi v nich bylo trochu horko.

Boty Columbia Facet 75 splňují všechny mé trekingové nároky. Jsou velmi lehké, pevné a zároveň pohodlné. Po prvním výšlapu se mi maličko rozchodily a přizpůsobily se chodidlu. Šířka je pro mě tak akorát, ani široká ani úzká. Z obouvání již obavy nemám a boty netlačí ani na patách. 

COLUMBIA3
COLUMBIA2

Nohy v suchu díky membráně OutDry

Chválím použité materiály. Díky membráně OutDry™ boty nepromoknou a zároveň dýchají. Jen v teplejším počasí je lepší zvolit něco vzdušnějšího. Svršek ze síťoviny a TPU materiálu se překvapivě nešpiní. Oceňuji také materiál tkaniček, díky němuž se samovolně nerozvazují. Za celou túru jsem je ani jednou nemusela zavazovat. 

o značce Columbia

TIP NA ČLÁNEK - Příběhy značek: Jak neústupnost silné ženy stála za vznikem celosvětově oblíbeného outdoorového brandu Columbia

Oblečení, boty a doplňky pro turistiku, běh, lyžování, rybaření, lov nebo golf, to vše může nabídnout americká značka Columbia. Za úspěchem Columbie stojí silná žena, jejíž perfekcionismus se odráží ve výrobcích dodnes. Přečtěte si, jaký citát inspiruje zaměstnance firmy nebo kdy vznikla zahřívací technologie Omni-Heat™. Přečíst...

COLUMBIA4
COLUMBIA5

Perfektní stabilita

Díky podešvi Adapt Trax™ bota držela na všech površích a vůbec neklouzala. Na všech nerovnostech i díky zpevnění svršku TPU materiálem byla pěkně stabilní. Před tím jsem měla boty Salomon, které byly také lehké a pevné, ale nebyly nepromokavé. 

columbia8
columbia9

Boty splnily očekávání na výbornou

Těším se, že je budu dále nosit. Doporučila bych je všem turistům, především na túry v přístupných terénech. Ideální na výlety po českých horách. Díky vyšší platformě bych je nedoporučila na chůzi ve skalnatém nebo jinak náročném terénu.  

columbia10
facet75
facet751
facet75

Výhody  

  • Pohodlí
  • Pevnost
  • Design
  • Lehká údržba
  • Kvalitní zpracování

Nevýhody 

  • Pro někoho může být cena vyšší
  • Při vyšší zátěži se v nich potí noha
  • Pro mě barva

Další články ze světa sportovního vybavení

recenze běžeckých bot Brooks Catamout

Recenze: Porovnání trailových běžeckých tempovek Brooks Catamount 2 vs 3. Co nového přinesla třetí generace?

Americká značka Brooks je známá a oblíbená především v silničním sektoru. Posledních pár let jde ale pořádně vidět i v trailu a model Brooks Catamount je toho důkazem. Druhá generace Catamountu byla svižná, ale zároveň pohodlná a vypořádala se téměř s každou terénní výzvou. Dokázali v Brooksu tento model vylepšit a posunout ještě o kousek […]

Volnočasové boty

TOP VÝBĚR: 10 našich nejoblíbenějších volnočasových modelů pro rok 2024

Musí se pro krásu trpět? To rozhodně neplatí pro naši volnočasovou obuv. Kromě toho, že jsou to designovky, které jen tak nevyjdou z módy, jsou i skvěle komfortní. Chcete si v nich občas zasportovat, zajít si na procházku do lesa nebo strávit den u vody? V našem výběru najdete deset volnočasových modelů, které se mezi […]

SLAB Ultra 10

Recenze: Běžecká vesta S/LAB ULTRA 10 pojme vše potřebné na závody i tréninky. Při běhu ji vůbec nebudete vnímat

Na dlouhých závodech nebo bězích se neobejdete bez běžecké vesty. Ta na rozdíl od batohu na zádech neskáče a vše potřebné máte po ruce. Většina závodníků mívá vesty od Salomon. Tato značka je mezi vestami leaderem. Jsou totiž jako vaše druhá kůže a jsou propracované do nejmenších detailů. Prémiovou novinku Salomon S/LAB Ultra 10 otestoval […]